gambar hanyalah copy paste dari gooogle...
bahan-bahan
* 1 kg daging di potong nipis-nipis
* 4 sudu besar minyak masak
* 1 biji bawang besar dimayang
* 6 ulas bawang putih dimayang
* 1 liter santan
* 50g tomato puri
* Garam secukup rasa
Untuk Dikisar
* 5 biji tomato
* 300g bawang merah
* 100g bijan
* ½ sudu teh jintan putih
* ½ sudu teh jintan manis
* ½ sudu teh lada sulah
* 1cm halia
* 2cm kunyit hidup
Langkah-Langkah
1. Perapkan daging bersama bahan yang telah dikisar selama sejam.
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga terbit bau.
3. Masukkan daging (di atas api yang perlahan hingga kering airnya)
4. Tuangkan santan, biarkan mendidih perlahan-lahan(dikacau selalu), sehingga kuah menjadi pekat dan daging menjadi empuk.
5. Masukkan tomato puri dan garam secukup rasa, biarkan mendidih, sedia untuk
dihidang.
Thursday, May 13, 2010
dagin masak arab...
Posted by mj ustad at 4:59 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment